Omia mietteitä keskustelutilaisuudesta

Noin päällimmäiseksi minulle jäi tuosta keskustelutilaisuudesta kuva, että Suomi on jäänyt pahasti EU-direktiivien ja pohjoismaisen hyvinvointi-ideaalin puristukseen. Liedeksen puheista minulle jäi sellainen käsitys, että lakia on väännetty hyvin hartaasti ja direktiiviviidakossa luovien, ja mikäli jotain lakia ei saada nytheti aikaiseksi, Suomi luultavasti päätyy maksamaan sanktioita direktiivien toteuttamatta jättämisestä. Tässä on siis pitkälti kyse siitä, ettei haluta tai uskalleta sanoa EU:lle vastaan - koska siinä todennäköisesti hävittäisiin kuitenkin.

Vaihdoin pari sanaa Liedeksen kanssa jälkikäteen ja hän oli varsin epäuskoinen sen suhteen, että EU:ssa pystytään säätämään enää mitään järkevää tekijänoikeuslain tiimoilta (esimerkiksi kirjastojen vapauspykälät saivat voimakasta vastustusta Etelä-Euroopasta), joten vaikuttaa siltä, että tämän direktiivin kanssa meidän on elettävä. Kun kysyin, voimmeko tehdä asialle mitään, hän sanoi vain että "on tehtävä niska limassa töitä" (tai jotain sinne päin, tarkka sanamuoto unohtui).

EU-direktiiviä pyritään muuttamaan virheellisiltä osiltaan, mutta siinä menee aikaa, ja uusi laki tulee olemaan voimassa vähintään kaksi seuraava vuotta. Sen aikaa elämme yhteiskunnassa, jossa on miljoona rikollista. Surullista. Toivottavasti kukaan ei ala käyttää tilaisuutta hyväkseen. Onneksi tekijänoikeuslain puutteet ovat nyt ainakin poliitikkojen tiedossa, ja mikäli levy-yhtiöt alkavat riehua jenkkien tyyliin, niin toivottavasti hallitus puuttuu asiaan.

Harvoin olen kuullut poliitikon puhuvan niin suorasanaisesti kuin edustaja Krohn, joka sanoi, että osa EU-poliitikoista olisi lahjottu tekijänoikeusdirektiivin tiimoilta. Tai siis näin Krohnin sanoman tulkitsin, poliitikkona hän tietysti osasi pukea sen vähemmän töksähtäväksi. Jos joku journalistinalku tuon selvittäisi, se olisi mainiota. Krohnista oli muutenkin vaikea saada selvää: hän toisaalta esitti uskomatonta naiviutta esittäessään, että teokset joskus muuttuisivat julkiseksi omaisuudeksi suoja-ajan kuluttua loppuun (suoja-aikojahan on järjestään aina pidennetty kun Mikki Hiiren tekijänoikeus on uhannut loppua); mutta toisaalta hän taasen osoitti monesta asiasta syvää ymmärrystä (joka tosin oli usein kätketty hankalien lauseenparsien taakse) ja terävää kieltä.

Harmittaa, etten muistanut kysyä Liedeksen alustuksessa tekemästä kommentista, jossa hän sanoi jättäneensä Gramexit ja muut tekijänoikeusjärjestöt taakseen siirryttyään opetusministeriöön. Hänhän on Gramexin alaisen ESEKin hallituksessa... Mutta monella oli hyviä kysymyksiä, enkä saanut itse väliin tungettua kuin yhden pienen kysymyksen - tämä kirjaaminen kun vei aikaa ja huomiota.

Mitä siis voimme tehdä? Emme osta kopiosuojattua musiikkia. Mikäli mahdollista, kuuntelemme Teostovapaata musiikkia. Yritämme valistaa ihmisiä lisää asiasta, ja lobata, lobata, lobata, ja lobata. Jos asioiden haluaa muuttuvan, sen eteen on tehtävä töitä, mutta onneksi näyttää siltä, että tästä jutusta opittiin ainakin se, että kansanedustajat ainakin kuuntelevat kansalaisia ja että media on suhteellisen kykenemätön selittämään, mistä on oikeasti kysymys.

Ja kiitokset Mikko Välimäelle Applen laturin lainaamisesta ;-)

(Niin, ja lukekaa Mertenin kannanotto, jonka pitäisi kyllä olla kolumni jossain lehdessä. Loppui minultakin noiden suomalaisten muusikoiden tukeminen.)




Comments

En ole lainoppinut, mutta lueskelin sen direktiivin läpi tuossa eräänä iltana, eikä siitä nyt kovin vaativa sävy jäänyt käteen. Kyllä ongelma taitaa olla yhä siellä Arkadianmäellä ja eräiden tiettyjan mediayhtiöiden suunnalla. Kirjoittelin näkemyksiäni direktiivistä samalla kun sitä luin. Näkemyksiini saa tutustua ja omia näkemyksiään saa lisätä blogissani. Suora linkki Direktiivin ensimmäisen luvun käsittelyyn: http://murre.blogsome.com/2005/09/21/otteita-ja-kommentteja-direktiivista-luku-i/

--murre, 23-Sep-2005


More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_210905_4" last changed on 22-Sep-2005 00:06:43 EEST by JanneJalkanen.