--Kummastuttaa, 28-Apr-2005
Koska raati ei kykene seulomaan 1700 blogista niitä hyviä, on ihan fiksua pyytää muilta neuvoja. Mikäli bloggaajat eivät äänestäisi, olisi aika todennäköistä, että raati palkitsisi vain blogeja, joita itse lukevat. Mikä olisi todella sääli.
Jos taas kisa olisi puhtaasti yleisöäänestyskisa, mitvit olisi voittanut kaikki palkinnot.
Siksi toisekseenkin: vain yksi kymmenestä otettiin listan ulkopuolelta - ja siitäkin väännettiin peistä pitkään ja hartaasti. Päätös mennä listan ulkopuolelle ei ole helppo, koska siitä syntyy pakostakin suurta valitusta (tämähän nähtiin jo viime vuonna). Vielä vaikeampaa on palkita ihminen, jonka on tavannut pari kertaa, koska silloin tullaan syyttämään ystävien suosimisesta. Mutta se, että tietää saavansa paskaa niskaan, ei saa olla hyvän blogin palkitsemisen tiellä.
Kuukkelithan eivät ole absoluuttinen, mitattavissa oleva paremmuuskisa (kuten nyt vaikkapa 110m:n aikajuoksu), vaan erään pienen bloggaajajoukon subjektiivisten preferenssien mukaan jaettuja tunnustuksia.
--JanneJalkanen, 28-Apr-2005
"...haluaisin ehdottomasti nähdä enemmän bloggaajia muualta Suomesta."
...kunnes sä pyydät niitä muuttamaan luokses helsinkiin? ;)
--Visukinttu-Jarkko, 29-Apr-2005
ARG! En siis osaa kirjoittaa mitään, mitä ei voisi tulkita kaksimielisesti :-)
--JanneJalkanen, 29-Apr-2005
Mitäs tohon sanoa? Mä aloitin blogien seuraamisen myrsky.net:n alkuaikoina ja innostuin todenteolla blogeista monen yhteensattumien (lue: apukeittio.com:n foorumin kaveri alko bloggaamaan schizo-Janne aka Media-Elvis) jälkeen. Silloin (siis viime vuonna) eikä nytkään minulle ole väliä kuka voittaa mitäkin. Tottakai käyn tarkastamassa mitä uudet tulokkaat (tai voitokkaat) ovat, mutta mulle sisältö ratkaisee edelleen. Se että suurin osa kuukkeliblogeista on kehäkolmosen sisäpuolelta, ehkä hieman harmittaa, mutta ei haittaa yhtään.
Harmittaa vain lähinnä miittien takia. Itse, vaikka en ole vieläkään avannut omaa blogia, kuulun silti kuuluvani samaan ryhmään muiden bloggaajien kanssa. Heh, vuosi sen jälkeen kuin luin ensimmäistä blogia rohkenin laittaa ekan kommentin. No, ei kai mulla ollut sitten sanottavaankaan sitä ennen, eikä vieläkään riittävästi omaa blogia varten. Ideamyssy hautoo kuitenkin edelleen. Mutta mitä tarkoitin ja mitä muutkin karkeasti rivien välistä varmaan karkeasti lukien yrittää sanoa on bloggaajien ns. sisäpiiri ja miitit on aika pääkaupunkikeskeisiä. Ekasta tai noh, rehellisesti sanottuna tokasta miitistä (kun virallisesti toivotettiin ei-bloggaajatkin paikalle) lähtien olen haluunnut saapua miitteihin, mutta välimatka on estänyt. Muutettuani Lahdesta Kuopioon tuntuuu että tilanne on vain heikkenemään päin. Lahdesta oli vielä lyhyt matka tsadiin, mutta täältä on jo tekemistä.
No ensimmäistä miittiä odotellessa. Kuukkeligaalahan voisi muuten seurata vuoden parasta blogia? Saataisiin varmaan jossain vaiheessa gaala liikkelle!?!
Tämä oli tälläinen vuodatus pienissä jälkimainingeissa täältä Pohjois-Savosta! Ja ihan rehellisesti onnea kaikille voittajille!
--Daily, 29-Apr-2005
Tuota... Ei ole olemassa mitään sisäpiiriä. Se vain näyttää siltä kun katsoo kaukaa. Jostain syystä vain helsinkiläiset ovat tarpeeksi aktiivisia järjestääkseen tälläisiä kokoontumisia, lieneekö se sitten jotain yleisen elämän puuttumista. Olen itse järjestänyt yhden oululaisen bloggaajatapaamisen, ja se oli oikein mukava - mutta oli vähän hassua, että helsinkiläisen piti järjestää sekin.
Tässä voi varmaan taas viitata Shirky's Power Law -käsitteeseen, joka sanoo, että mikä tahansa vapaasti järjestyvä joukko (kuten nyt vaikka bloggaajat, jotka saavat vapaasti valita keistä pitävät) järjestyy niin, että se nostaa sisältään muutaman erittäin suositun ihmisen huipulle joka tapauksessa. Se, kuka sinne listan kärkeen pääsee voi ihan hyvin olla sattumaa, mutta "sisäpiirit" ja "a-listat" ovat luonnollisia seurauksia siitä, että kuka tahansa saa linkata keneen tahansa.
--JanneJalkanen, 29-Apr-2005
Ihan vaan tällaisena sivustakatsojan objektiivisena reunahuomautuksena totean, että kyllä minusta "kisan" pitäisi olla puhtaasti yleisöäänestyskisa.
Kisa. Puhtaasti. Yleisö.
Nimim. Salkkarit on ihq.
--mitvit, 29-Apr-2005
Sinulle se toki sopisi, sillä iMitvit olisi voittanut neljä kategoriaa. Ja kaikki palkinnot (paitsi yksi) olisivat menneet Helsinkiin :-)
--JanneJalkanen, 29-Apr-2005
Henkilökohtaisesti en ole ollenkaan pahoillani siitä että Kallioblogi tuli pystymetsästä (tai pikemminkin Kalliosta) ja nappasi Kuukkelin kategoriassa jossa itse olin ehdolla. Harmittamaan jäi se, etten itse älynnyt Kallioblogia äänestää. Hyvä että raati oivalsi.
Ja olisin henkilökohtaisesti sitä mieltä että sisäpiiriä ei todellakaan ole täällä Helsingissä. Täällä on vain bloggaajia vähän enemmän. Ja muuten Kuopiossakin on järjestetty blogimiitti. Minua pyydettiin sinne vieraaksi, mutta välimatka oli liian pitkä. Etä se siitä nillityksestä "kaikki miitit on Helsingissä ja sinne on liian pitkä matka". Ihan yhtä pitkä matka on täältä minne tahansa muualle.
--turisti, 29-Apr-2005
Yksi mahdollinen selitys olisi siinä, että "suuri bloggaajayleisö" koostuisi pääasiallisesti raadin helsinkiläisistä kavereista :)
--Mike, 29-Apr-2005
Lisää hauskaa statistiikkaa...
Kaikki gaalaan vaivautuneet turkulaiset kävivät lavalla, mutta yksikään heitä ei saanut siellä palkintoa.
--Jaakko, 29-Apr-2005
Mike: Se on tietty mahdollista, joskin varsin epätodennäköistä. Muutenhan raatilaisia olisi äänestetty enemmän :)
--JanneJalkanen, 29-Apr-2005
Kröhöm, ihan vaan haluaisin huomauttaa että Pinseri ei ole Tampereelta. Aika läheltä kuitenkin. Sanotaanko että Tampereen Espoosta ;-)
--81.197.21.132, 30-Apr-2005
Janne on täysin oikeassa siinä, että äänestyksen tarkoituksena oli, että raati saa jonkunlaisen käsityksen siitä, mitä "suuri blogeja lukeva yleisö" (mitä ikinä sillä Kallion ulkopuolella ymmärretäänkään) ajattelee. Mutta tältä pohjalta on täysin virheellistä ilmoittaa Kuukkeleiden kotisivulla mitään "ehdokkaita", koska mitään tiettyjä valikoituja ehdokkaita ei ole olemassakaan - koska raati voi päättää antaa palkinnon kenelle tahtoo, m.o.t. Eikö vain?
Ja haluaisin huomauttaa raadille, että vaikka se ansiokkaasti pyrki immunisoimaan itsensä kritiikiltä mainitsemalla alusta pitäen, että tarkoituksena on "yhdistää...kaikki loanheittoon raatia kohtaan ja näin edistää yhteismaailmallista ymmärrystä ja maailmanrauhaa", niin ei siitä näin helpolla pääse. Jos halutaan, että palkinnoilla on jotakin merkitystä Kallion ulkopuolella, niin tällöin raadin olisi syytä välttää jakamasta palkintoja itselleen tai niille, jotka muistavat vähintäin viikottain linkittää raatilaisten omille sivuille.
Ei tässä muuten mitään, mutta kun Kuukkelit ovat julkisuudessa profiloituneet tosissaan "Suomen parhaiden blogien palkinnoiksi", niin silloin on aika lailla väärin muita bloggaajia kohtaan, että "erään pienen bloggaajajoukon subjektiivisten preferenssien mukaan jaetut tunnustukset", kuten Janne yllä sanoo, saavat tällaisen aseman. Vai onko asian tämä laita saatettu tietoon IS:n J-P Tikalle?
--Koo, 30-Apr-2005
Kaikin puolin hankalaa. Yleisöäänestys suosii populismia, raati omia suosikkejaan. Äänestyksen tulos on aina konstrukti, joka perustuu suuresti äänestyksen parametreihin -- johtavatko vaaliliitot ja maakuntapainotukset "oikeampiin", "väärempiin" tai "halutumpiin" vaalituloksiin on suhteellista.
Yleisön suosikin ja lehdistön suosikin kategoriat on perustettu tiettyihin lajeihin syystä. En tiedä mihin kuukkelit pyrkivät tai mikä on niiden perimmäinen funktio, mutta aito kansalaiskeskustelu aiheesta on välttämätöntä, jos vakavuutta ja vakavastiotettavuutta halutaan lisätä.
Eikä tätä keskustelua silloin pidä, voi eikä saa rajata blogosfääriin.
--Markus, 30-Apr-2005
Ehkä. En halua kisasta liian vakavaa tai vakavastiotettavaa, koska silloin siitä syntyy liian ryppyotsainen, ja mikä pahinta, joku voi oikeasti uskoa, että blogit voi laittaa paremmuusjärjestykseen.
Ehkä puhdas suosituimmuuskisa olisi tosiaan paras, koska siinä ainakin pelisäännöt olisivat selvillä.
Ensi vuodeksi olen pyöritellyt mielessäni seuraavia vaihtoehtoja (tätä nykyisenlaista todennäköisesti ei jatketa; tänäkin vuonna oli tarkoitus jo vaihtaa, mutta en vain ehtinyt):
- Puhdas suosituimmuuskisa. Hyvät puolet: selkeä, helposti järjestettävä; huonot puolet: liian helposti pelattava (l. huijattava)
- Laajennetaan raati 30-50 tunnettuun, valikoituun bloggaajaan (ikä, sukupuoli, sijainti) Bloggiesin tapaan. Hyvät puolet: kukaan ei syytä raatia; huonot puolet: vaatii pirukseen järjestämistä, on joka tapauksessa suosituimmuuskisa.
- Survivors-tyyppinen pudotuspelikampanja, jossa bloggaajat äänestävät toisiaan pois eri kirjoitustehtävien tulosten perusteella. Hyvä puoli: jännittävä, huono puoli: vaatii vielä enemmän järjestämistä.
- Euroviisujen tyyppinen useita maantieteellisesti hajautettuja raateja, joiden äänestystulokset paljastetaan gaalassa. Hyvä puoli: toimii erinomaisesti parodiana; huono puoli: vaatii järjestämistä, liikaa hajoavia kohtia, blogit ovat helsinkikeskeisiä.
Se, mikä valitaan riippuu pitkälti siitä, miten paljon aikaa on käytettävissä. Jos minulla on kiire, kisasta tulee puhdas suosituimmuuskisa. Jos minulla on tylsää, kisasta tulee Blogvivors. Jos joku muu haluaa ottaa homman vastuulleen, sitten ei tiedä :-)
--JanneJalkanen, 30-Apr-2005
More info...
Add comment
Back to entry
|
"Main_comments_280405_2" last changed on 10-Mar-2020 20:25:05 EET by JanneJalkanen. |