Yup
Päivitys: Soitin Stockmannin IT-palveluun, ja kysyin suoraan miksi ja kuka he kertoivat minulle seuraavaa. Kirjoitan tämän suomeksi, ettei tule tahattomia käännösvirheitä.
- En ollut ensimmäinen valittaja, Robert's Coffeen (joka siis pyörittää ~NetCuppia) henkilökunta on kertonut asiakkaiden valittaneen aiemminkin
- "Ongelmat" ovat ilmeisesti alkaneet viime viikolla. Olettivat, että ongelma voisi olla Soneran palvelimissa ja siinä, että sisältösuodatus on mennyt yhtäkkiä tiukemmaksi kuin on tarkoitus.
- He eivät ole vastuussa ~NetCupin koneista, vaan tavaratalon PC-tiimi on. (Tähän nähden puhelimeen vastannut ihminen oli harvinaisen tietoinen siitä mistä oli kysymys.)
- Kun kysyin kuka on tehnyt päätöksen siitä, että verkkosivuillani on "sopimatonta materiaalia" (näin selain minulle kertoi), vastaus oli, että verkkosivujeni (siis tämän blogin) suodattaminen ei kuulemma ole poliittinen rajanveto vaan puhtaasti tekninen ongelma. Ei kuulemma liity verkkosivujeni sisältöön millään lailla (nimim. no millä ihmeellä ne sitten suodattavat niitä sivuja, jos eivät sisällön perusteella?)
- Suodatus on kuulemma yleinen käytäntö, koska "ihmisiä ei voi päästää minne vain". Kun kysyin, kuka päättää ja millä perusteella minne saa mennä, vastaus oli että on olemassa jonkinlainen "Content Manager" -tietokoneohjelma, joka päättää.
- Keskustelun lopuksi henkilö oli jo varma siitä, että vika on Soneran päässä, mutta kieltäytyi antamasta tarkempia tietoja siitä, keneltä voisi kysellä lisää, koska en ollut Stockmannin henkilökuntaa. No, hänen kunniakseen on sanottava, että hän jaksoi sitkeästi ja ystävällisesti vastailla tekemiini kysymyksiin...
- (Myöhemmin tullut sähköposti kertoo: "Content Management-palvelimeen on jouduttu laiteongemista johtuen tekemään konfigurointia, jotka ovat saattaneet vaikuttaa sivujesi näkyvyyteen." Mitvit?)
Summa summarum: Se, että minun verkkosivujani sensuroidaan, on "tekninen ongelma", ja päätöksen tehnyt tietokoneohjelma "on jotenkin rikki".
Kysymys kuuluukin miksi jokin tietokoneohjelma osaisi erottaa hyvän ja pahan, kun eivät ihmisetkään tunnetusti osaa tehdä sitä eroa? Kuitenkin ministeri Karpela olisi valmis antamaan moraaliset päätökset tietokoneen tehtäväksi... Tosin, kuten hän itse toteaa: "Tässäkin tapauksessa täydellisyyden vaatiminen johtaa huonoon tulokseen. Usein täydellisyys on hyvän vaihtoehdon pahin vihollinen."
Niinpä. Ja jos nyt valtionvarainministeri toteaisi budjetin olevan silleen ihan riittävällä kymmenen miljoonan tarkkuudella oikein, ja oikeusministeri kannattaisi ihmisten vangitsemista "ihan varmuuden vuoksi, että varmasti saadaan ainakin kaikki konnat kiinni", niin päästäisiin samaan mukavaan keskustalaiseen rempseään meininkiin, jossa laki ja moraali ovat vain pelkkiä likiarvoja. (Kiitos Henrille tuosta analogiasta.)
Ehdotan muuten, että te, rakkaat lukijani, törmätessänne syyttä suodatetuihin verkkosivuihin, kävisitte paikallisessa IT-tuessa vaatimassa tietoa siitä, miksi kyseinen verkkosivu on sensuroitu, ja kuka kyseisen päätöksen on tehnyt. Antakaa äänenne kuulua.
More info...
Comments?
Back to weblog
|
"Main_blogentry_210205_1" last changed on 21-Feb-2005 14:13:30 EET by JanneJalkanen. |
Comments
Jeps jeps. Näin se menee. Dans Guardian kaikkien kirjastojen koneille! Mitäs menit panemaan (ups) blogin nimeen sanan butt.--Kari Haakana, 21-Feb-2005
No jos sana "butt" on Suomessa jotenkin erityisen sensuurin kohteena, niin kai se sitten on. Mutta tietääkseni Suomessa ei ole julkaistu vielä kiellettyjen sanojen listoja kuten USA:ssa on tehty...
Ja jos näin on, niiden pitäisi ainakin olla julkisia. Ei minulla ole erityisempää intressiä jäädä sensuurin jalkoihin - mutta koska olemme täysin kummallisten periaatteiden nojalla toimivien tietokoneohjelmien vallassa, niin minkäs teet.
Paitsi valitat kovaan ääneen. Ehkä joku kuulee.
--JanneJalkanen, 21-Feb-2005
Listat lienevät toimijakohtaisia. Tämä aiempi linkkini (http://www.tech-geeks.org/geeklog/article.php?story=20021121100555506) kertoo, miten tuo nimenomainen ohjelma blokkauksensa arpoo.
--KariHaakana, 21-Feb-2005