So, you think it's over...?

(English readers, sorry, check this link to see what is coming next, and if you live in the US... worry more than you do now.)

Niin, ei tämä tekijänoikeusjupakka tähän lopu. WIPO:n (eli maailman tekijänoikeusjärjestön) edustajat lobbaavat ahkerasti jo seuraavaa tekijänoikeuslakia USA:ssa. Tämän lain tarkoituksena on ottaa väkipakolla artisteilta tekijänoikeudet pois, jos he haluavat levittää musiikkiaan, kuviaan, elokuviaan tai mitä tahansa sähköisesti joko television tai internetin välityksellä.

Esimerkiksi, mikäli haluat antaa vaikkapa vapaakappaleen musiikistasi mainostarkoituksessa internetissä levitettäväksi, välissä oleva verkko-operaattori (vaikkapa nyt Elisa tai Saunalahti tai kuka tahansa muu jolle maksat saadaksesi bittivirtaa kotiisi) saa käsitellä sitä kuin se olisi heidän omaansa - he voivat kieltää sinua katsomasta sitä, he voivat lisätä siihen kopiontisuojauksen, he voivat estää sinua kelaamasta mainoksia yli, he voivat pakottaa sinut katsomaan yhtä ohjelmaa voidaksesi katsoa toista, he voivat lisätä popup-mainoksia tai sensuroida verkkosivuja ja mikä parasta, haastaa sinut oikeuteen, mikäli esimerkiksi laitat heidän kauttaan ladattua Creative Commons-lisensoitua, vapaata musiikkia uudelleen levitykseen.

Seuraavaksi, kunhan laki on runnottu USA:ssa läpi, se yritetään saada EU-direktiiviksi, perusteena "koska USA:ssa tämä jo on". Kolmen, neljän vuoden päästä tämä lienee myös Suomessa.

Varautukaa.
Comments


More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_240905_3" last changed on 24-Sep-2005 21:33:39 EEST by JanneJalkanen.