Lisää hämmennystä opetusministeriön toimintaa katsellessa

Avoin elämä kertoo:

Nyt on viimeinkin herätty kysymään, onko kaikki sujunut ihan korrektisti, kun kaikki lakia valmistelleet opetusministeriön virkamiehet istuvat myös tekijänoikeusjärjestöissä korkeilla palleilla? Ehkäpä muutkin vähitellen alkavat päästä jyvälle, mistä tässä vedätyksessä todella on ollut kysymys. Opetusministeriön ja tekijänoikeusjärjestöjen sisäsiittoisuutta on muuten ruotinut hyvin Suurtalous-lehti vuosi sitten, vinkkinä vaan jos Suomesta vielä löytyisi joku tutkiva journalisti, joka innostuisi penkomaan taustoja vielä syvemmälle.

Just. Tuo lehtijuttu on suhteellisen mielenkiintoinen (joskin epäilen tekstin faktoja: Liedeshän on WIPOn Suomen edustaja, ja jos jonkinlaisen komitean vetäjä, muttei varsinaisesti sen johtaja), suosittelen lukemaan. Siinä väitetään kaikenlaisia mielenkiintoisia kytköksiä, kuten se, että vaikka ESEK (jossa istuu siis tekijänoikeuslakia valmistellut opetusministeriön Liedes hallituksessa) saa liki kaikki kasettimaksut, mitä Gramex kerää, niin siitä huolimatta se saa opetusministeriöltä tukea 146.000 euroa vuodessa. ESEKin puheenjohtajana toimi vuoteen 2004 kutsusta ex-kulttuuriministeri Kalevi Kivistö. Hän oli samaan aikaan opetusministeriön ylijohtaja (eli Liedeksen esimies) sen seitsemän vuotta, kunnes jäi eläkkeelle 1.12.2004.

Nämä opetusministeriön ja mediateollisuuden ennemmin tai vähemmin pysyvät kytkennät ovat kyllä... huolestuttavia. Suomen kokoisessa maassahan tietysti päteviä ihmisiä on varsin vähän, ja pakostakin aina syntyy välillä eturistiriitoja, mutta silti - näin kansalaisena alkaa oikeasti huolestuttaa, jotta ollaanko sitä tekijänoikeuslakia laadittaessa oltu nyt varmasti aivan tasapuolisia? Kytkökset kun ovat kuitenkin pitkäaikaisia.

Henrik kirjoittaa myös:

Heitetään toisena linkkivinkkinä samalle lehtimiehelle vielä Viralg Oy:n tapaus. Koko alkuvuoden Karpela on ponnekkaasti markkinoinut kyseisen yhtiön tuotetta, joka kuulemma pitäisi ostaa valtakunnan kaikkiin kirjastoihin ja kouluihin, vaikka se kaikkien testien mukaan on täysi susi ja sanavapauden kannalta kovin kyseenalainen. Paljastuukin, että yhtiön johdon jäsenet ovat musiikkialan miehiä myös, ja siksi Ääni ja kuvatallennetuottajat ry:n (ÄKT) jäseniä. Kuuluvat samaan sisäpiiriin siis.

Tässä tosin taitaa mennä vähän puurot ja vellit sekaisin: Viralg on firma, joka on yrittänyt myrkyttää P2P-verkkoja epämääräisin ja epäilyttävin keinoin; Karpelan mainostama firma on Hitback. Tosin tuonkin firman TJ, Kimmo Junttila lienee sama Kimmo Junttila, joka on Magnum Music -nimisen musiikkiyhtiön perustajaosakas...
Comments

No comments yet.
More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_170905_1" last changed on 17-Sep-2005 12:37:18 EEST by JanneJalkanen.